Βιβλίο η ζωή του Rab Howell

o Howell με τη φανέλα της Αγγλίας
Στις 9 Μαρτίου του μακρινού 1895 η εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε κόντρα στην Ιρλανδία στο Derby. Τα "λιοντάρια" επικράτησαν με το ευρύ 9-0 αλλά συνέβη και κάτι άλλο που έμεινε δίπλα στην ιστορία του μεγάλου αυτού ρεκόρ για την ποδοσφαιρική ομάδα των Άγγλων. Για τα "τρία λιοντάρια" ,εκείνη τη μέρα, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ο Rabbi Howel. Σκοράροντας μάλιστα και ένα τέρμα- το πέμπτο μόλις στο 36ο λεπτό της αναμέτρησης. Θα μου πείτε όμως ,γιατί αυτό το γεγονός είναι τόσο σπουδαίο, και θα έχετε και δίκιο. Ο "Rab" , όπως ήταν το παρατσούκλι του, έγινε ο πρώτος Άγγλος διεθνής με καταγωγή ρομά και αυτή ήταν σίγουρα μια ηχηρή απάντηση των Άγγλων σε θέματα ισότητας μεταξύ των μειονοτήτων που υπήρχαν - και υπάρχουν ακόμα- σε ολόκληρο το Νησί.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραδήμας

Ο Rab Howell γεννήθηκε το 1869 στην περιοχή Wincobank του Sheffield και ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα αρκετά μεγάλος , γύρω στα 20 του χρόνια, στην άσημη Rotherham Swifts FC. Αμέσως έδειξε τα αθλητικά του προσόντα και τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα και το 1890 θα υπογράψει στη νεοσύστατη Sheffield United του θρυλικού John Nicholson. Αν και στην αρχή της καριέρας του ξεκίνησε ως επιθετικός παίκτης (έπαιζε έξω δεξιά στο 2-4-4 της εποχής) ο σπουδαίος προπονητής τον έφερε στην άμυνα , εκεί όπου ο Rab διέπρεψε για (σχεδόν) 10 σεζόν. Μάλιστα το 1898 κατέκτησε και το μοναδικό πρωτάθλημα της καριέρας του με τις "λεπίδες" αφήνοντας δεύτερη τη σπουδαία Sunderland εκείνων των ετών.
η Sheffield United εκείνης της εποχής
Χαρακτηριστικό του σπουδαίου ποδοσφαιριστή ήταν η ανεξάντλητη αντοχή. Ο συμπαίκτης του στις "λεπίδες" Ernest "Nudger" Needham δεν σταμάτησε ποτέ να μιλάει για τις δυνάμεις και τις αντοχές του Rab και μάλιστα τον θεωρούσε τον πιο αθλητικό παίκτη που είχε δει σε ολόκληρη την καριέρα του. Το 1898 ο Howell άφησε το Sheffield και υπέγραψε στη Liverpool για 200 λίρες κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ακόμα και σήμερα ουδείς έχει γράψει τι ακριβώς είχε συμβεί και στη United  δεν ήθελαν να συνεχίσουν με τον βασικό τους μπακ. Μια ιστορία από εκείνα τα μακρινά χρόνια λέει πως ο Howell είχε "πουλήσει" ένα παιχνίδι - τίτλου κόντρα στη Sunderland σκοράροντας δύο αυτογκόλ - και αυτό ήταν που τον έστειλε εκτός ομάδας, όσο κι αν ήταν βασικό γρανάζι της μηχανής της Sheffield.
το βιβλίο του Steven Kay
Ο Rab αγωνίστηκε για δύο σεζόν στο Liverpool πριν κλείσει την σπουδαία (και αμφιλεγόμενη) καριέρα του στην Preston North End το 1903 εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Ο "Evergreen" του Sheffield γεννήθηκε και μεγάλωσε σε καραβάνι ρομά παρέα με άλογα , μουσικούς του δρόμου και κάθε λογής καλλιτέχνες και μικροεγκληματίες και (όπως είχε δηλώσει ο ίδιος) το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που του έδωσε μια καλύτερη ζωή και τον έβγαλε απ' το δρόμο. Χωρίς αυτό ένας Θεός ξέρει που μπορεί να είχε καταλήξει μεγαλώνοντας και ζώντας κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ακριβώς τι συνέβη μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής δεν το μάθαμε ποτέ. Ο συγγραφέας Steven Kay πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο "The evergreen in red and white" προσπαθώντας να "φωτίσει" τις άγνωστες πτυχές της ζωής του παίκτη. Τα τρία πρώτα κεφάλαια υπάρχουν παρακάτω για όσους θέλουν να πάρουν μια ιδέα.

πατήστε εδώ.

Ο Howell πέθανε το 1937 στο Preston. Ήταν 67 ετών και πατέρας 5 παιδιών.

Διασημοι ποδοσφαιριστές με ρίζες ρομά στις μέρες μας είναι ο Andrea Pirlo, o Ricardo Quaresma, o Zlatan Ibrahimovic και
o Andre Gicnac. Άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος είναι ο Stoickov, o Hagi, o Asanovic, o Savicevic και φυσικά ο Eric Cantona.

0 σχόλια