Οι Ιταλοί της Premier

Οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές, όπως είναι γνωστό, δύσκολα φεύγουν από την χώρα τους για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα. Βέβαια , το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια, μιλάω για τον Mario Balotelli, αυτή τη στιγμή παίζει εκτός Ιταλίας για την Manchester City. Ο super Mario μάλιστα πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις , που σε συνδιασμό με τις τρέλες του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων τον έχουν μετατρέψει σε ένα αρκετά hot όνομα. Αλλά ας δούμε τους 10 μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που άφησαν το Campionato για την Premier League, προ Balotelli.

Fabrizio Ravanelli.
O Ιταλός επιθετικός αφού κέρδισε κυριολεκτικά τα πάντα με την Juventus, πήρε μεταγραφή για την Middlesbrough του Bryan Robson, το καλοκαίρι του 1996 . Ο Ravanelli εκείνη την περίοδο έγινε ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία. Έμεινε για ένα χρόνο στη Boro, φτάνοντας σε δύο τελικούς και χάνοντας και τους δύο, League Cup και FA Cup. Επέστρεψε στην Αγγλία για την Derby County το καλοκαίρι του 2001.

Gianfranco Zola
Σπουδαίος ποδοσφαιριστής ο Zola, λατρεύτηκε και λατρεύεται ακόμα σαν θεός στο Stamford Bridge. Μετά την επιτυχημένη καριέρα στην Ιταλία και τις Parma και Napoli o Zola πήρε μεταγραφή για την Chelsea το 1996. Με την ομάδα του Λονδίνου θα σκοράρει 80 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, μέχρι και το 2003 που αγωνίστηκε στην ομάδα. Επίσης θα κατακτήσει 2 Κύπελα, 1 League Cup και 1 Charity Shield και φυσικά το Κυπελούχων του '98 κόντρα στη Στουτγκάρδη (με δικό του τέρμα) και το Ευρωπαικό super cup απέναντι στην Real Μαδρίτης.

Marco Materazzi
O Ιταλός αμυντικός μετά από μία μέτρια χρονιά με την Perugia , πήρε μεταγραφή για την Everton το καλοκαίρι του 1998. Έμεινε στο Goodison Park για μια σαιζόν και κατάφερε να αποβληθεί 4 φορές. Επέστρεψε στην Ιταλία και κατάφερε να πάει στο Μιλάνο και την Ίντερ το 2001. Αγωνίστηκε στην σπουδαία αυτή ομάδα για 10 χρόνια, φυσικά κατάφερε να κερδίσει σχεδόν τα πάντα μαζί της, όπως και να κληθεί στην Εθνική και να φτάσει στην κορυφή του κόσμου το καλοκαίρι του 2006.

Dino Baggio
Τεράστιος μέσος των 90’s και από τους αγαπημένους μου ποδοσφαιριστές εκείνα τα χρόνια. Ο Dino αφού αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Inter, Juventus, Parma κερδίζοντας πολλούς τίτλους, πήρε μεταγραφή για την Lazio το 2001. Στη Ρώμη δεν ταίριαξε και άρχισαν οι δανεισμοί. Έτσι τη σαιζόν 2003/2004 αγωνίστηκε για 6 μήνες στην Blackburn Rovers, σκοράροντας και ένα τέρμα. Πάντως και εκεί έδειξε πως τα καλά του χρόνια ανήκαν στο παρελθόν. Τεράστιος και αγαπημένος, όπως και να χει.

Attilio Lombardo
Μετά την επιτυχημένη καριέρα στην Ιταλία με τη Sampdoria και τη Juve o τεράστιος αυτός μέσος , αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην νεοφώτιστη τότε Crystal Palace του μύθου Steve Coppel. Έμεινε στο Selhurtst Park για δύο σαιζόν (97/98 και 98/99), δύσκολες για την ομάδα όσο και για τον ίδιο λόγω τραυματισμών. Φυσικά αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς αλλά επέστρεψε στην Ιταλία το 1999 για την Lazio και τα λεφτά του Cragnotti.

Paolo Di Canio
Ο Ιταλός επιθετικός αφού αγωνίστηκε σε Juventus, Milan , Lazio και Celtic πήρε μεταγραφή για την Sheffield Wednesday το καλοκαίρι του 1997. Όι πολύ καλές του εμφανίσεις έκαναν την West Ham να δαπανήσει 2 εκ λίρες τον χειμώνα του 1999 και να τον κάνει δικός της. Έμεινε εκεί μέχρι και το 2003, πριν κλείσει την καριέρα του στην Αγγλία στην Charlton τη σαιζόν 2003/2004. Η συνέχεια στη Lazio είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Roberto Mancini
Tον χειμώνα του 2001 ο 36χρονος τότε Mancini θα υπογράψει στην Leicester City, μια καριέρα στην Ιταλία γεμάτη τίτλούς είχε ο τεράστιος αυτός μεσοεπιθετικός αλλά δεν μπόρεσε να αρνηθεί αυτή την πρόταση. Θα κάνει ντεμπούτο κόντρα στην Arsenal και θα αγωνιστεί σε άλλα τρία παιχνίδια πριν ζητήσει ο ίδιος διακοπή συμβολαίου. Η πρόταση του θα γίνει δεκτή και ο ίδιος θα αρχίσει λίγες μέρες μετά την προπονητική του καριέρα στην Φλωρεντία, με πρώτο σταθμό την Fiorentna.

Vincenzo Montella
Ο μεγάλος αυτός επιθετικός αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο στην Premiership με τη φανέλα της Fulham, το δεύτερο μισό της σαιζόν 2007/2008, δανεικός από τη Roma. Ήταν τότε στα 34 του. Αν και ξεκίνησε αρκετά καλά, η κόντρα με τον προπονητή της Fulham Lawrie Sanchez, έδιωξε τον Ιταλό από την Αγγλική ομάδα. Οι οπαδοί της ομάδας ακόμα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Montella και αυτό λέει πολλά.

Cristian Panucci
O μεγάλος αυτός αμυντικός, με την γεμάτη καριέρα και τους πολλούς τίτλους με μερικές εκ των κορυφαίων ομάδων της Ιταλίας και φυσικά το επιτυχημένο πέρασμα από την Real, αγωνίστηκε για ένα φεγγάρι στην Chelsea. Tην σαιζόν 2000/2001 η Inter έδωσε δανεικό στους Λονδρέζους τον Panucci, που δεν έβρισκε χώρο στο ρόστερ της ομάδας. Μετά από καμιά δεκαριά παιχνίδια με τους μπλε, ο Ιταλός την έκανε για την Μονακό , πριν επιστρέψει στην Ιταλία και βρει τον παράδεισο του στη Roma.

Gianluca Vialli
Ο Κορυφαίος του αφιερώματος. Ο Ιταλός επιθετικός μετά την επιτυχημένη του καριέρα στη χώρα του με τις Sampdoria και Juventus, έφυγε για Λονδίνο υπογράφοντας στην Chelsea το 1996. Θα πραγματοποιήσει μεγάλες εμφανίσεις και μάλιστα μετά την απόλυση του προπονητή Ruud Gullit θα έχει διπλό ρόλο ως παίχτης-προπονητής. Θα οδηγήσει την Chelsea στο Κύπελο Ευρώπης του 1998 παίζοντας 90 λεπτά και έχοντας και το ρόλο του προπονητή. Θα σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα το '99 και θα μείνει ακόμα ένα χρόνο στον πάγκο των μπλε.

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο θρύλος της Juventus Del Piero δήλωσε πως θα τον ενδιέφερε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία μετά το καλοκαίρι. Τότε λήγει το συμβόλαιο του με την γηραιά κυρία και λέγεται πως βρίσκεται από τώρα σε συζητήσεις με την Newcastle.

Κωνσταντίνος Καραδήμας

0 σχόλια