Sheffield Wednesday F.C.

Λόγω της πολύ καλής πορείας της στην League One και την πιθανή επιστροφή της στην Championship μετά από 2 χρόνια, ξεκινώ την σειρά από αφιερώματα που θα κάνω για αγγλικές ομάδες με την μεγάλη Sheffield Wednesday.

Η Sheffield Wednesday, ή The Owls (κουκουβάγιες) όπως ονομάζονται από τους οπαδούς της, είναι η 5τη παλαιότερη επαγγελματική ομάδα της Αγγλίας. Ξεκίνησε σαν ομάδα κρίκετ, όπως πολλές ομάδες στην Αγγλία, με όνομα The Wednesday Cricket Club, γιατί έπαιζαν τους αγώνες τους κάθε Τετάρτη. Για να διατηρείται σε φόρμα η ομάδα κρίκετ έπαιζε και ποδόσφαιρο και έτσι στις 4 Σεπτεμβρίου του 1867 “γεννήθηκε” η Wednesday με όνομα The Wednesday Football Club.




Το 1890 η Wednesday έγινε επαγγελματική ομάδα και το 1892 μπήκε για πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Αγγλίας. Τα πρώτα χρόνια της Wednesday ήταν εντυπωσιακά και, όπως ήταν αναμενόμενο, το 1896 φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία της, το FA Cup. Μετά από αυτήν την επιτυχία η Wednesday μετακομίζει σε νέα μόνιμη έδρα, το Hillsborough (που τότε ονομαζόταν Owlerton), καθώς μέχρι τότε δεν είχε σταθερή έδρα. Για ένα χρονικό διάστημα μάλιστα, έπαιζε στο Bramall Lane, τωρινή έδρα της μισητής αντιπάλου της, της Sheffield United.



Την περίοδο 1899-1900 η Wednesday νίκησε σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της στο πρωτάθλημα, ρεκόρ που κατέχουν μόνο 7 ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδόσφαιρου. Και φτάνουμε το 1903 στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της Wednesday, νικώντας 1-0 την Sunderland, που ήταν η κύρια αντίπαλος της. Το 1904 την βρίσκει και πάλι πρωταθλήτρια και το 1907 κατακτά και το δεύτερο FA Cup. Εκείνη την χρονιά βγήκε και το ψευδώνυμο Owls (κουκουβάγιες) καθώς μέχρι τότε είχαν το ψευδώνυμο Blades (λεπίδες).Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν στείρα, χωρίς κάποιον τίτλο, μέχρι το 1929 όταν στέφονται και πάλι πρωταθλητές για 3τη φορά στην ιστορία τους. Το 1930 η Wednesday μετονομάζεται Sheffield Wednesday Football Club και φτάνει κοντά στο πρώτο νταμπλ την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά τελικά κατακτά μόνο το πρωτάθλημα, καθώς αποκλείστηκε στον ημιτελικό του FA Cup από την Huddersfield. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1935, φτάνει στο 3το της FA Cup.


Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Wednesday δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα των προηγούμενων 2 δεκαετιών. Οι δεκαετίες 1940 1950 ήταν απογοητευτικές. Ειδικά την δεκαετία του 1950 η ομάδα έπεσε 3 φορές κατηγορία και ξανανέβηκε την επομένη χρονιά.

Το 1960 ανέλαβε προπονητής ο Harry Catterick αλλάζοντας πολλά στην ομάδα. Οι αλλαγές αυτές έφεραν αποτελέσματα και η Wednesday σημείωσε μεγάλες νίκες όπως το 6-1 επί της Fulham και το εντυπωσιακό 2-7 επί της Manchester United μέσα στο Old Trafford. Παρόλα αυτά, με μόλις 4 αγωνιστικές να υπολείπονται και την Wednesday στην 2η θέση του πρωταθλήματος, ο Catterick υπέβαλε την παραίτηση του, σοκάροντας τους οπαδούς, και την επόμενη εβδομάδα υπέγραψε στην Everton.

Το 1964 τρεις παίχτες της Wednesday βρέθηκαν να είναι εμπλεκόμενοι στο γνωστό στοιχηματικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα οι Peter Swan, Tony Kay και David Layne κατηγορήθηκαν για το στήσιμο του αγώνα Sheffield Wednesday – Ipswich Town, στον όποιο η Wednesday ηττήθηκε με 2-0. Και οι 3 τιμωρήθηκαν με φυλάκιση και απαγόρευση από κάθε ποδοσφαιρική ανάμιξη εφ όρου ζωής.

Η δεκαετία του 1970 ήταν καταστροφική για τις “κουκουβάγιες”. Από διεκδικητές του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας βρέθηκαν μέσα σε 2 χρόνια στην τρίτη κατηγορία, έχοντας κάνει αρνητικό ρεκόρ, καθώς έχασαν όλους τους εκτός έδρας αγώνες που έδωσαν. Για τα επόμενα πέντε χρόνια αγωνίστηκαν στην τρίτη κατηγορία.

Υπό την καθοδήγηση του Jack Charlton η Wednesday ανέβηκε 2 κατηγορίες και στην συνέχεια ανέλαβε ο Howard Wilkinson, ο οποίος ανέβασε στην ομάδα στην πρώτη κατηγορία και την κράτησε εκεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Το 1991 η ομάδα έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου League Cup της ιστορίας της με προπονητή τον Ron Atkinson, κάνοντας μάλιστα αξιοθαύμαστη πορεία. Στον ημιτελικό η Wednesday αντιμετώπισε την Chelsea του Bobby Campbell και την απέκλεισε με 2 νίκες, 3-1 στο Hillsborough και 0-2 στο Stamford Bridge. Στον τελικό αντιμετώπισε την Manchester United του Alex Ferguson. Εκεί παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο έφτασε στην επικράτηση με 1-0, με σκόρερ τον John Sheridan. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις “κουκουβάγιες” να πανηγυρίζουν την κατάκτηση τίτλου μετά από σχεδόν 60 χρόνια ξηρασίας. Λίγες μέρες μετά, σχεδόν μόλις κόπασαν οι πανηγυρισμοί, ο Atkinson υπέβαλε την παραίτηση του, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Catterick.





Ο Trevor Francis ανέλαβε τα ηνία της Wednesday και οδήγησε τις “κουκουβάγιες” στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και φυσικά στην έξοδο στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η συμμετοχή στο UEFA έφερε και μεταγραφές. Αποκτήθηκαν μεγάλα ονόματα όπως ο Chris Waddle και ο Mark Bright αλλά η Wednesday έχασε στην Γερμανία 3-1 από την Kaiserslautern και αποκλείστηκε από την διοργάνωση.Παρά τον αποκλεισμό, η Wednesday έκανε καλή πορεία στο πρωτάθλημα τερματίζοντας 4τη αλλά και στο FA Cup. Εκεί η SWFC νίκησε 2-1 στον ημιτελικό την μισητή αντίπαλο της, την Sheffield United, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από την Arsenal στην παράταση.

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη, καθώς το καλοκαίρι είχαν αποχωρήσει πολλά ονόματα από την ομάδα. Η 7η θέση ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει η Wednesday με μέτρια απόδοση εκτός από μερικές μεγάλες νίκες στο Hillsborough. Η 8η θέση την επόμενη χρονιά, το 1995, ήταν και η αιτία για το τέλος της συνεργασίας με τον Francis.

Τα επόμενα 9 χρόνια, 1995-2004, η Wednesday άλλαξε 8 προπονητές. Πρώτος ήταν ο David Pleat. Η πρώτη του χρονιά ήταν ενθαρρυντική, με την ομάδα να τερματίζει 7η. Η μεταγραφή του Paulo Di Canio έναντι £4.5m έκανε τους οπαδούς να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερα πράγματα από την ομάδα για την επόμενη χρονιά. Όμως η αρχή ήταν απογοητευτική και οι “κουκουβάγιες” βρέθηκαν τον Νοέμβριο στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Η απόλυση του David Pleat ήταν αναμενόμενη. Έτσι φτάνουμε στην επιστροφή του Ron Atkinson στην Wednesday, όμως μόνο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η 16η θέση ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει.

Επόμενος προπονητής ο Danny Wilson, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο, με την Wednesday να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Ο βοηθός του, Peter Shreeves, αναλαμβάνει να σώσει την ομάδα αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τα κατάφερε και η Wednesday πέφτει κατηγορία για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 10 χρόνια. Ο υποβιβασμός έφερε στην πόρτα της εξόδου πολλούς παίχτες κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο του νέου προπονητή, Paul Jewell. Έτσι τον Φεβρουάριο, με την Wednesday να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, αναλαμβάνει να σώσει την ομάδα ξανά ο Shreeves. Αυτήν την φορά τα καταφέρνει και η ομάδα μένει στην Championship. Επόμενος προπονητής ο Terry Yorath που και αυτός καταφέρνει να σώσει την ομάδα το 2002, μέχρι που φτάνουμε στον Chris Turner ο οποίος οδηγεί την ομάδα το 2003 στην Division One. O Turner μένει στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη χρονιά, αλλά η ομάδα τερματίζει 16η και πέφτει στην Division Two, κάτι που ήταν καταστροφικό καθώς όλοι περίμεναν την άμεση επιστροφή στην Championship.

Ο Paul Sturrock, πρώην προπονητής της Southampton, αναλαμβάνει χρέη προπονητή στην θέση του Turner για την σεζόν 2004-05 και η Wednesday ανεβαίνει και πάλι στην Division one, που εκείνη την χρονιά μετονομάστηκε σε League One. Με συνεχόμενες νίκες και ωραίο ποδόσφαιρο καταφέρνει να μπει στα play off ανόδου για την Championship. Εκεί νικά 3-1 την Brentford και πηγαίνει στον τελικό με την Hartlepool United. 40.000 οπαδοί της Wednesday ταξίδεψαν στο Millenium Stadium στο Cardiff για να δουν την ομάδα τους. 2-2 το σκορ στα 90 λεπτά, αλλά στην παράταση ο Glenn Whelan και ο Drew Talbot πετυχαίνουν από 1 γκολ για τις “κουκουβάγιες” και με τελικό σκορ 4-2 η επιστροφή της Wednesday στην Championship είναι γεγονός!



Ο Sturrock παρέμεινε στην ομάδα και την κράτησε στην Championship το 2006 τερματίζοντας 19η. Την επόμενη χρονιά η Wednesday ξεκίνησε απογοητευτικά το πρωτάθλημα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Sturrock και την πρόσληψη του Brian Laws, 14ου προπονητή τα προηγούμενα 11 χρόνια. Ο Laws κράτησε την ομάδα στην Championship και την επόμενη χρονιά, τερματίζοντας 9η . Οι επόμενες 2 χρονιές, 2007-08 και 2008-09, ήταν μέτριες με την ομάδα να τερματίζει 16η και 12η αντίστοιχα. Την σεζόν 2009-2010 η ομάδα τερματίζει 22η και πέφτει στην League One. Ο Alan Irvine που ανέλαβε δεν μπόρεσε να ανεβάσει την ομάδα, καθώς τερμάτισε 15η.

Έτσι φτάνουμε στον τωρινό προπονητή, τον Gary Megson, ο οποίος έχει την ομάδα την στιγμή που γράφω το άρθρο στην 2η θέση και η ομάδα δείχνει ικανή για την επιστροφή της στην Championship. Προσωπικά, σαν οπαδός της Wednesday, ελπίζω η ομάδα να επιστρέψει γρήγορα εκεί που ανήκει, στην Premiership.

First Division
Champions 1903, 1904, 1929, 1930

Second Division
Champions 1900, 1926, 1952, 1956,1959
Promoted 1950, 1984, 1991


League 1
Play-Off Winners 2005


FA Cup
Winners 1896, 1907, 1935
Runner-Up 1890, 1966, 1993


League Cup
Winners 1991
Runner-Up 1993


Charity Shield
Winners 1935
Runner-Up 1930











Αντώνης Κυριάκου

0 σχόλια