Gareth Bale o πέμπτος

Ο Gareth Bale με τη σημαία της Ουαλίας
Ο Gareth Bale έγινε το Σάββατο μόλις ο πέμπτος Ουαλός ποδοσφαιριστής που πήρε μέρος σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Champions League αν προτιμάτε. Ο μέσος της Real Μαδρίτης είχε την ευτυχία να πανηγυρίσει το σπουδαίο τρόπαιο (σκοράροντας και ένα τέρμα) και να μπει σε ένα μικρό club Ουαλών πρωταθλητών Ευρώπης στα 58 χρόνια ιστορίας της διοργάνωσης. Σήμερα θα δούμε παρέα την ιστορία των Ουαλών ποδοσφαιριστών στους τελικούς του σπουδαίου αυτού ποδοσφαιρικού θεσμού.

Όταν το μακρινό 1975 η Bayern Μονάχου κατακτούσε το Πρωταθλητριών απέναντι στη σπουδαία Leeds United του Jimmy Armfield με 2-0, ο μέσος Terry Yorath έγραφε ιστορία ως "ο πρώτος Ουαλός σε τελικό της διοργάνωσης". Η Leeds του Bremner, του Hunter και του Jordan τελικά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην παρέα του Beckenbauer, του Muller και φυσικά του Maier και να φέρει το πολυπόθητο τρόπαιο στο Leeds. Όπως και να' χει το νερό είχε μπει στο αυλάκι για το ποδόσφαιρο της Ουαλίας-έστω και από Αγγλικό σύλλογο.
o Yorath με τη φανέλα της Leeds
Λίγο καιρό αργότερα η Liverpool θα πάρει τον Ουαλό αριστερό μπακ Joey Jones απ' τη Wrexham με τον παίκτη να γράφει ιστορία δυο χρόνια αργότερα. Στον τελικό του 1977 απέναντι στη Borussia Monchengladbach του Udo Lattek o Jones έγινε ο πρώτος Ουαλός που κέρδισε το Πρωταθλητριών. O διεθνής μπακ μάλιστα ένα χρόνο αργότερα θα ζευγάρωνε τα τρόπαια του κόντρα στη Brugge-αν και δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό στον τελικό του Wembley.
o Joey Jones με τη φανέλα της Ουαλίας
Επόμενος Ουαλός ο τεράστιος Ian Rush το 1984 κόντρα στη Roma. Στον τελικό της Ρώμης οι "κόκκινοι" δεν φέρθηκαν ευγενικά στην οικοδέσποινα, επικράτησαν με 4-2 στα πέναλτι και κατέκτησαν το τέταρτο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους. Ο "μουστάκιας" είχε αγωνιστεί σε ολόκληρη την αναμέτρηση και μάλιστα είχε ευστοχήσει και στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Rush αγωνίστηκε και στον τελικό της επόμενης χρονιάς κόντρα στη Juventus στο Heysel.
o Ian Rush με το τρόπαιο
Έπρεπε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να δούμε ξανά Ουαλό να κατακτά τη διοργάνωση-και μάλιστα με διαφορετικό όνομα. Το 1999 στον αλησμόνητο τελικό της Βαρκελώνης η Manchester United κατακτούσε το Champions League απέναντι στη Bayern Μονάχου με δυο γκολ στις καθυστερήσεις και ο Ryan Giggs έβαζε το όνομα του δίπλα στους "ήρωες" του Αγγλικού και φυσικά του Ουαλικού ποδοσφαίρου. Το 2008 μάλιστα ο Giggs κατέκτησε πάλι το τρόπαιο απέναντι στην Chelsea και πρόλαβε να το χάσει και δυο φορές το 2009 και το 2011 απ' την Barcelona.
ο Ryan Giggs το '99
Απ' τον Giggs ο επόμενος ήταν ο Gareth Bale. Σίγουρα σπουδαίο επίτευγμα για το νεαρό ποδοσφαιριστή στην πρώτη του σεζόν μάλιστα στη Real Μαδρίτης. Τα (σχεδόν) 100 εκατομμύρια που δαπάνησε η Ισπανική ομάδα  για τον σπουδαίο (άτιτλο όμως μέχρι τότε) παίκτη τελικά έπιασαν τόπο πολύ γρήγορα.

Για τη Liverpool είχε χάσει τον τελικό του 1977 ο Ουαλός επιθετικός John Toshack λόγω τραυματισμού. Επίσης ο Craig Bellamy ήταν στον πάγκο των "κόκκινων" στον τελικό του 2007 κόντρα στη Milan αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Rafa Benitez για λόγους τακτικής. Παρόν σε τελικό δίχως όμως να αγωνιστεί και για τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της Leeds, Glan Letheren το 1975. 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραδήμας





0 σχόλια