Ο τρόπος του Jose

Η Chelsea τελικά κατάφερε την ανατροπή κόντρα στην Pari. Οι "μπλε" του Jose Mourinho έφτασαν σε ένα δίκαιο 2-0 απέναντι στους Γάλλους και προκρίθηκαν χάρις στο εκτός έδρας γκολ του Παρισιού - η Chelsea είχε ηττηθεί με 3-1 πριν μία εβδομάδα. Αυτό που μένει είναι η "νίκη" του Πορτογάλου στη "σκακιέρα" του Stamford Bridge απέναντι στον Blanc και φυσικά το γεγονός πως οι Άγγλοι θα έχουν για ακόμα μία φορά ομάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραδήμας

Ο Πορτογάλος προπονητής από το 2004 που κατέκτησε το Champions League με την Porto μόνο τρεις φορές δεν έχει βρεθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τη σεζόν 2005-2006 όταν είχε αποκλειστεί απ' την μετέπειτα πρωταθλήτρια Barcelona - με την Chelsea φυσικα στους 16. Τη σεζόν 2007-2008 όταν είχε απολυθεί απ' τους "μπλε" στην αρχή της χρονιάς - η Chelsea μάλιστα είχε φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Και τέλος τη σεζόν 2008-2009 όταν ως προπονητής της Inter είχε αποκλειστεί από τη Man United στους 16 της διοργάνωσης. Την επόμενη σεζόν κατάφερε να οδηγήσει πάντως την σπουδαία Ιταλική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Όπως καταλαβαίνετε ο Mourinho είναι ένας προπονητής που ζει και αναπνέει για τη φάση των knock-out της Ευρώπης, ξέροντας (σχεδόν) πάντα πως να παίρνει αυτό που μπορεί από τον κάθε παίκτη του.

Χθες η Chelsea δεν είχε εύκολο έργο απέναντι στους Γάλλους. Έχασε μάλιστα και τον καλύτερο της παίκτη νωρίς (ο Hazard αποχώρησε τραυματίας στο 18') αλλά ο Πορτογάλος βρήκε τις λύσεις. Ο Schurrle πήρε τη θέση του Βέλγου "μάγου" και μάλιστα ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ και έδωσε στην ομάδα του την ώθηση για την ανατροπή. Αυτός ο Γερμανός έχει εξελιχθεί φέτος σε αγαπημένο παιδί του Πορτογάλου (και λίρα εκατό) και έχει βοηθήσει πολλές φορές τους Λονδρέζους τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αγγλία. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του Mourinho. Να "φτιάχνει" τους παίκτες και να παίρνει το 100% απ' τον καθένα ανάλογα με την περίσταση.

Χθες ο ήρωας για τους "μπλε" ήταν ο ξεχασμένος Demba Ba. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός πέρασε στο γήπεδο στο 66' στη θέση του Lampard -όταν ξεκινούσε η μεγάλη αντεπίθεση των "μπλε"- και στο 87' με το πλασέ του χάρισε την μεγάλη πρόκριση στην ομάδα του. Ο Mourinho ρίσκαρε πολλά καθώς ουσιαστικά στο τελευταίο δεκάλεπτο έπαιζε με τέσσερα φορ - αλλά δικαιώθηκε. Θα μπορούσε να είχε δεχθεί ένα τέρμα και να είχε γνωρίσει τον αποκλεισμο αλλά η τύχη ευνοεί τους "δυνατούς" και αυτούς που ρισκάρουν. Ο Mourinho είναι ένας απ' αυτούς όσο κι αν πολλοί δε τον συμπαθούν λόγω της αλαζονείας του χαρακτήρα του και της εν γένει παρουσίας του στους πάγκους των ομάδων που έχει δουλέψει.

Αυτό που έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως αν σήμερα περάσει η Barcelona την Atletico ο Mourinho όποιον κι αν βρει στον ημιτελικό αναμένεται να μας χαρίσει μεγάλες στιγμές (και όχι μόνο ποδοσφαιρικές). Αν η Chelsea βρει τη Real η κόντρα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς ο Special One θα βρει αντιπάλους τους πρώην παίκτες του και μια ομάδα που τον απέλυσε με τις όχι και τόσο καλύτερες συνθήκες. Επίσης ο Πορτογάλος δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με αρκετούς παίκτες των Μαδριλένων.

Αν η Chelsea βρει τη Barcelona όλοι μπορούν πολύ εύκολα να σκεφτούν τι θα ακολουθήσει καθώς όλες τις φορές που ο Mourinho βρήκε απέναντι του τους Blaugrana "απολαύσαμε" στιγμές απείρου κάλλους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί αν βρει και τη Bayern (αν αυτή περάσει-που θα περάσει δηλαδή τη United) καθώς προπονητής των Βαυαρών είναι ο άσπονδος φίλος του Mou ο Josep Guardiola.

Τέλος αν βρει την Atletico Μαδρίτης το μείγμα των δύο αγώνων αναμένεται κάτι παραπάνω από "εκρηκτικό" βάσει των ρόστερ των ομάδων και του πως αντιδρούν αρκετοί παίκτες και των δύο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Φυσικά η κόντρα Mourinho-Simeone είναι κάτι που μόνο ως απολαυστική μπορεί να χαρακτηριστεί για το φιλοθεάμων κοινό.

Όπως και να' χει ο Jose Mourniho θα βρίσκεται ακόμα μία φορά στα ημιτελικά και αναμένεται να είναι σκληρό καρύδι για όλους. Θα μπορέσει αυτή η Chelsea να φτάσει σε ακόμα ένα τελικό; Θα καταφέρει ο Mourinho να κεδίσει το τρίτο Champions League της καριέρας του όντας ο πρώτος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο με τρεις διαφορετικές ομάδες; Μπορεί αυτή η Chelsea να το καταφέρει -παλεύοντας ταυτόχρονα και για το πρωτάθλημα στην Premier League. Ερωτήματα που θα απαντηθούν σε λίγες μέρες όλα αυτά.Άλλωστε όλα έχουν μπει στην τελική τους ευθεία. Το μόνο σίγουρο είναι ο πως ο Πορτογάλος (για ακόμα μία φόρα) έχει τον τρόπο. 'Ενα καθαρά δικό του τρόπο κόντρα σε όλους και σε όλα.

0 σχόλια