Thank You Paul

28 Μαΐου 2011. Wembley. Tελικός Champions League. H Barcelona κερδίζει τη Manchester United με 3-1 και στο 77’ ο Sir Alex Ferguson βγάζει εκτός αγωνιστικού χώρου τον ταλαιπωρημένο Michael Carrick και στη θέση του περνά ένα πραγματικό θρύλο. Tον Paul Scholes.

O κοκκινομάλλης μέσος δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι το εξαιρετικό για να βοηθήσει την ομάδα του, τα χρόνια άλλωστε έχουν περάσει και το παιχνίδι έχει κριθεί εδώ και ώρα. Θα έχει τη δυνατότητα όμως να κλείσει μια τεράστια καριέρα στο Wembley. Σε ένα τελικό Champions League απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής μας. Ακόμα ένα παράσημο για ένα εκ των κορυφαίων "στρατηγών" του Αγγλικού - και όχι μόνο - ποδοσφαίρου.

Αλλά ποιος είναι ο Paul Scholes:
Ο Paul Scholes γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1974 στο Salford του Greater Manchester και πήγε σχολείο στο St Mary's RC Primary School του Langley, όπου εκτός από ποδόσφαιρο διέπρεψε και στο Cricket. Στα 14 του επιλέχθηκε από ομάδα scouting και πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα που έμελλε να γράψει ιστορία. Φυσικά μιλάω για την Manchester United, ομάδα που ο Scholes υπηρέτησε για σχεδόν 20 χρόνια αν συμπεριλάβουμε και την τετραετία που βρέθηκε στην ομάδα νέων.

Το 1994 o Ferguson ανεβάζει τον ταλαντούχο μέσο από την ομάδα νέων στην πρώτη ομάδα. Κανείς δεν γνώριζε τότε πως ο ψαρωμένος πιτσιρικάς που στο ντεμπούτο του στις 21/9/1994 απέναντι στην Port Vale θα σκόραρε και τα δύο τέρματα της ομάδας του, θα εξελισσόταν σε ένα εκ των κορυφαίων παικτών της τελευταίας 15ετιας. Έχοντας μια καριέρα γεμάτη τίτλους και δόξα.

O Scholes αγωνίστηκε με την Manchester United σε 676 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 150 τέρματα και κατέκτησε 10 πρωταθλήματα , 3 Κύπελλα, 2 League Cup, 5 Community Shield, 2 Champions League, 1 Intercontinental Cup και 1 παγκόσμιο συλλόγων. Πραγματικά αξιοζήλευτη τροπαιοθήκη.

Επίσης ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής υπήρξε διεθνής με τα χρώματα της Αγγλίας σε 66 παιχνίδια, σκοράροντας μάλιστα και 14 τέρματα. Με τα Τρία Λιοντάρια πήρε μέρος στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα του 2000 και του 2004 και τα Παγκόσμια του 1998 και του 2002 χωρίς να γνωρίσει κάποια διάκριση.

Να μιλήσω για το στυλ παιχνιδιού του και την αξία του στο γήπεδο το θεωρώ ειλικρινά περιττό καθώς ο Scholes υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων και πιο ολοκληρωμένων ποδοσφαιριστών που έχουν παίξει ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια. Άλλωστε εκτός από πολλές κούπες είχε κερδίσει και πολλές ατομικές διακρίσεις. Έτσι θα κλείσω αυτό το κείμενο με λόγια που είπαν σπουδαίοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου για τον Άγγλο μέσο.

"Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχω αντιμετωπίσει ποτέ, ο Scholes είναι ο τέλειος μέσος"

Zinedine Zidane

"Όλοι μας προσπαθούμε να γίνουμε τόσο καλοί όσο αυτός, όλοι μπορούν να μάθουν από τον Paul Scholes"

Edgar Davids

"Θα το πω σε όποιον με ρωτήσει, ο Paul είναι ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής"

Lauren Blanc

"Οτιδήποτε καλό έχει το ποδόσφαιρο είναι συγκεντρωμένο πάνω του"

Sir Bobby Charlton

"Η χειρότερη εμφάνιση του Paul είναι επιπέδου Champions League, δε θυμάμαι μέτρια και κακά του παιχνίδια"

Peter Schmeichel

"Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά, γιατί ο Scholes δεν κέρδισε ποτέ το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς"

Thierry Henry

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ. Θα μας λείψεις Paul…


Κωνσταντίνος Καραδήμας

1 σχόλια

  1. Terastios kai oxi venteta.
    Pragmatika enas paixtis pou mporei na min evgaze matia, alla oloi ton ithelan gia sympaxxti.
    Apla anektimitos