Η χειρότερη ομάδα της Premier League


Όταν μιλάμε για Premier League, από το 1992 και έπειτα, και ποιες ομάδες ήταν οι καλύτερες αμέσως μας έρχονται στο μυαλό η Manchester United του Sir Alex Ferguson με τα 11 πρωταθλήματα(και 18 συνολικά),η τεράστια Blackburn του Kenny Dalglish στον πάγκο και του Alan Shearer στο γήπεδο το 1995, η Arsenal του Wenger με το αήττητο πρωτάθλημα του 2004 και φυσικά η Chelsea του Mourinho .Αλλά ποια ομάδα υπήρξε η χειρότερη αυτά τα 18 χρόνια, ποια ομάδα έκανε τους οπαδούς της να φεύγουν σχεδόν σε κάθε αγωνιστική πικραμένοι από το γήπεδο τους αλλά και από όλα τα γήπεδα της χώρας όπου και να βρίσκονταν για να βοηθήσουν την ομάδα τους. Για να βρούμε την ομάδα θα πάμε 17 χρόνια πίσω και θα θυμηθούμε την ιστορία μιας ομάδας που όχι μόνο δεν διέπρεψε στα Αγγλικά γήπεδα αλλά και σχεδόν έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ, το όνομα αυτής Swindon Town FC. Αλλά ας δούμε την ιστορία.

Την σαιζόν 1992-1993 η Swindon Town FC με τον μεγάλο Glenn Hoddle στον πάγκο θα επικρατήσει στον τελικό των Play off της Leicester City με 4-3 και θα κερδίσει την άνοδο από την Football League Division One για την Premier League, αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας που θα βρίσκονταν στην μεγάλη κατηγορία του Αγγλικού Πρωταθλήματος.

H καταστροφική χρονιά που θα είχε η ομάδα φάνηκε από την αρχή όταν η Chelsea θα πάρει τον προπονητή Glenn Hoddle λίγο πριν αρχίσει η σαιζόν, αντικαταστάτης του μεγάλου Άγγλου ο μέχρι πρότινος βοηθός του John Gorman. O Σκοτσέζος παλιός αμυντικός της Celtic και της Tottenham θεωρούνταν ανερχόμενο ταλέντο στην προπονητική από πολλούς αλλά υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν ότι ο Hoddle τον είχε δίπλα του λόγω της φιλίας που διατηρούσαν οι δύο άνδρες από τα χρόνια που ήταν συμπαίκτες στην Tottenham. H ιστορία δικαίωσε φυσικά τους δεύτερους.
Η Swindon Town τελείωσε εκείνη τη σαιζόν τερματίζοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, 22η ανάμεσα σε 22 ομάδες(μέχρι το 1996 οι ομάδες ήταν 22 και όχι 20).Μάζεψε 30 βαθμούς σε 42 παιχνίδια παίρνοντας το τρίποντο της νίκης μόλις σε 5 παιχνίδια. Τα πλήρη στατιστικά έδειξαν 5 νίκες, 15 ισοπαλίες και 22 ήττες. Ο τερματοφύλακας της ομάδας Fraser Digby (παλιός τερματοφύλακας της Man United) μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του 100 φορές και είδε την ομάδα του να στέλνει στην σέντρα τους αντιπάλους 47 φορές. Αν δεν υπήρχε και ο Νορβηγός επιθετικός Jan Aage Fjortoft (σκόραρε 12 τέρματα) ο οποίος ήταν πραγματικός τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες παίζοντας κυριολεκτικά μόνος και έχοντας ελάχιστη βοήθεια, ίσως να μιλούσαμε τώρα για ρεκόρ που θα άγγιζαν απλά την ποδοσφαιρική πραγματικότητα σαν ανέκδοτο. Η ομάδα ήταν φορές που δε θύμιζε σε τίποτα ποδοσφαιρικό club, σκληρά μαρκαρίσματα, κακό ποδόσφαιρο, λάθη επί λαθών. Το μόνο που ίσως θυμούνται οι οπαδοί της από εκείνη την καταστροφική χρονιά να είναι τα 4 τέρματα που σκόραραν με αντίπαλο την Manchester United, και φυσικά την τελευταία θέση.

Στις μέρες μας η Swindon Town με προπονητή τον Danny Wilson βρίσκεται στην τρίτη τη τάξη κατηγορία της Αγγλίας, την League One, προσπαθώντας να ορθοποδήσει. Της το ευχόμαστε.

Να σας ενημερώσουμε ότι το Home of Football αναβαθμίστηκε πλήρως,κάνοντας την ενημέρωση σας πιο εύκολη.Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και με την δική σας βοήθεια υποσχόμαστε πως θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

Κωνσταντίνος Καραδήμας

0 σχόλια