Θα μας λείψουν

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος τελείωσε. Στην Premier League έφτασαν μερικά κορυφαία ονόματα και αυτό το καλοκαίρι, ανεβάζοντας το επίπεδο του πρωταθλήματος και δυναμώνοντας τους , υποθετικά πάντα, "μικρούς". Όπως είναι λογικό είχαμε και απώλειες. Ποδοσφαιριστές που είχαμε μάθει να θαυμάζουμε κάθε αγωνιστική αποτελούν παρελθόν από το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Σήμερα θα δούμε τις δέκα σημαντικότερες. Μένει να δούμε αν τα κενά που άφησαν στις ομάδες τους θα καλυφθούν επάξια.

1) Nigel De Jong , από City σε Milan (κόστος μεταγραφής 3,5 εκ ευρώ).
Ο De Jong με τη φανέλα της Milan

O διεθνής Ολλανδός αμυντικός μέσος αγωνίστηκε στο Etihad από το 2009 ως το 2012 κατακτώντας ένα Κύπελλο (2011) , ένα πρωτάθλημα (2012) και φυσικά το Community Shield,πριν ένα μήνα. Θα μας λείψει για την ενέργεια που βγάζει στο γήπεδο, τον τσαμπουκά και φυσικά τα φοβερά του τάκλιν. Ο Mancini έφερε στη θέση του δύο ποδοσφαιριστές , τον Javi Garcia και τον Jack Rodwell. Σίγουρα πιο ποιοτικοί από τον De Jong, για να δούμε όμως, θα αποδειχθούν το ίδιο χρήσιμοι ;

2) Luca Modric , από Tottenham σε Real Μαδρίτης ( κόστος μεταγραφής 30 εκ ευρώ)

Ο Modric στην παρουσίαση του
O Κροάτης play maker μάγεψε  το κοινό του White Hart Lane για τέσσερα χρόνια (2008-2012). Φοβερός στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα με μεγάλο του ατού την οργάνωση του παιχνιδιού. Αυτό είδε και ο Mourinho και τον ήθελε πάση θυσία στο Bernabeu. Αναμένεται να κάνει φοβερό δίδυμο με τον Alonso στον άξονα των Μαδριλένων. Το κενό του στα "σπιρούνια θα κληθεί  να καλύψει ο Clint Dempsey (και φυσικά η ομαδική δουλειά γιατί η τρύπα που αφήνει ο Κροάτης, δεν είναι μικρή).

Ξανά στο Αμβούργο ο V.D Vaart
3) Rafael Van der Vaart, από Tottenham σε Αμβούργο (κόστος μεταγραφής 13 εκ ευρώ)

O Ολλανδός μέσος επιστρέφει στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε,μετά από τέσσερα χρόνια. Η διετία του στο Λονδίνο(2010-2012) ήταν επιτυχημένη και συνδυάστηκε με πολύ καλό ποδόσφαιρο και μερικά γκολ σπάνιας ομορφιάς. Παίκτης με φοβερή ποιότητα στο παιχνίδι του και φυσικά ένα "γλυκό αριστερό" που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το κενό του θα προσπαθήσει να καλύψει ο Gylfi Sigurdsson. O Ισλανδός έχει τα προσόντα για να το καταφέρει.

4) Dirk Kuyt, από Liverpool σε Fenerbahce (κόστος μεταγραφής 1 εκ ευρώ)

Ο Κuyt με τη φανέλα της Fener
Ο Ολλανδός ήρθε στη Liverpool το 2006 ως σκόρερ ολκής και σιγά σιγά μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα πλάγια χαφ του πρωταθλήματος. Ακούραστος, φοβερός στα αμυντικά του καθήκοντα  και φυσικά "παίκτης ομάδας" αγαπήθηκε όσο λίγοι στο Anfield , τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα στους "κόκκινους" έχει αλλάξει βέβαια και ίσως το κενό του να πρέπει να καλυφτεί από πολλούς παίκτες. Στα "χαρτιά" ο αντικαταστάτης του είναι ο Borini.Ο Ιταλός επιθετικός δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το στυλ παιχνιδιού του Dirk.

5) Nicklas Bendtner , από Arsenal σε Juventus (δανεικός)
Στη μεγάλη Κυρία ο Bendter
Ο Δανός επιθετικός έγινε "κανονιέρης" το 2006 αλλά τις περισσότερες σαιζόν ο Wenger τον έδινε δανεικό σε διάφορες ομάδες της Premier.  Φέτος η επιλογή ήταν η Ιταλία και η πρωταθλήτρια Juventus.Πολύ καλός επιθετικός , κατά τη γνώμη μου, και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι καλύτερο έχει ο Giroud από αυτόν.

6) Didier Drogba , από Chelsea σε Shangai ( ελεύθερος)
Ο Drogba με τη φανέλα της Shangai
Αποκτήθηκε το 2004 από τη Marseille ,με τον Mourinho να τον εξελίσσει στο απόλυτο σέντερ φορ. Ο Ιβοριανός ήταν φόβος και τρόμος για όλες τις άμυνες για οχτώ σερί σαιζόν, κατακτώντας με τη φανέλα των "μπλε" τα πάντα. Τεράστιο το κενό του σίγουρα, βέβαια υπάρχει ο Torres (και ίσως από Γενάρη και ο Falcao). Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη φημολογία για πιθανή επιστροφή του στην Ευρώπη (και λογικά στην Αγγλία), λόγω οικονομικών προβλημάτων του νέου του συλλόγου που θα οδηγήσουν σε ακύρωση του  συμβολαίου του, για να δούμε.

7) Mikael Essien, από Chelsea σε Real Μαδρίτης (δανεικός)
Essien και Mourinho ξανά μαζί
Έγινε "Λονδρέζος" το 2005 και για κάποιες σαιζόν ήταν το καλύτερο αμυντικό χαφ στην Ευρώπη, επί ημερών Mourinho. Οι σοβαροί τραυματισμοί (και στα δύο γόνατα), έδωσαν στην καριέρα του Γκανέζου πτωτική πορεία, κάνοντας τον, τα τελευταία χρόνια, "παγκίτη πολυτελείας". Μακάρι να ξαναβρεί στη Μαδρίτη τον παλιό καλό εαυτό του. Ο παίκτης που έχει πάρει τη θέση του,τα τελευταία χρόνια, στην εντεκάδα των "μπλε" είναι ο Obi Mikel και αυτός θα συνεχίσει να τραβάει κουπί ,και φέτος, στο κέντρο των "μπλε".

8) Raul Meireles, από Chelsea σε Fenerbahce (κόστος μεταγραφής10 εκ ευρώ)
Τούρκος και ο Meireles
O Πορτογάλος πολυσύνθετος μέσος έφτασε στο Νησί για λογαριασμό της Liverpool το 2010, από την Porto. Μετά την εξαιρετική του πρώτη σαιζόν στο Anfield πήρε μεταγραφή για την Chelsea κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, κάτι που έκανε και φέτος. Εδώ και δύο μέρες είναι παίκτης της Fener, αφήνοντα στα κρύα του λουτρού τους "μπλε". Το κενό του θα πρέπει να καλυφτεί από τον Oscar (δεν μπορεί βέβαια ανασταλτικά) , τον Romeu (δεν μπορεί να αντεπεξέλθει  στα επιτελικά καθήκοντα) και φυσικά το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Ryan Bertrand (η κανονική θέση του νεαρού είναι αριστερός μπακ, αλλά παίζει με την ίδια ευκολία και στον άξονα). Ίσως αποκτηθεί και κάποιος παίκτης.

9) Tim Cahill, από Everton σε New York Red Bull (κόστος μεταγραφής 1,3 εκ ευρώ)
Στο Big Apple ο Αυστραλός
Ο Αυστραλός μετά από 12 χρόνια στα Αγγλικά γήπεδα πήρε τη μεγάλη απόφαση για μεταγραφή στο Αμερικανικό πρωτάθλημα. Τέσσερα χρόνια στη Millwall και οχτώ στην Everton είναι σίγουρα μεγάλη καριέρα. δεν είναι τυχαίο πως στο Goodison Park λατρεύτηκε όσο λίγοι. Με τα "λιοντάρια" της Millwall έφτασε και σε ένα τελικό Κυπέλλου Αγγλίας το 2004 όταν και ψηφίστηκε "παίκτης της διοργάνωσης". Το βάρος των καθηκόντων του πέφτει αυτόματα στον Naysmith και φυσικά στον Steven Pienaar Τα ηγετικά  καθήκοντα  της ομάδας απ'την άλλη, μετά την πώληση του, έχουν ανατεθεί στον Fellaini. Ο Βέλγος τα πηγαίνει εξαιρετικά πάντως.

10) Joey Barton, από QPR σε Marseille ( δανεικός)

Συνεχίζει "γαλλικά" ο Barton
Last but not least , ο Barton στο αφιέρωμα. Το κακό παιδί του Αγγλικού ποδοσφαίρου μετά το περσινό του ξέσπασμα στο Etihad την τελευταία αγωνιστική, έγινε το κόκκινο πανί για τον ιδιοκτήτη των hoops, Tony Fernandes. Η αλήθεια είναι πως στον Barton φέρθηκαν από τη πρώτη στιγμή άψογα στο Loftus Road, δίνοντας του μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ξεχνώντας το προβληματικό του παρελθόν (εντός και εκτός γηπέδων). Ο Joey βέβαια, δεν φέρθηκε ανάλογα. Οι 12 αγωνιστικές ποινή από την Ομοσπονδία, άφησαν (ουσιαστικά) τον Άγγλο μέσο εκτός ομάδας με τον Hughes να τον στέλνει για προετοιμασία στην Fleetwood Town FC , ομάδα της League Two. Το γυαλί ράγισε όταν βγήκαν τα νούμερα στις φανέλες της QPR και δεν βγήκε φανέλα με το νούμερο και το όνομα του Barton στέλνοντας τον ουσιαστικά στην πόρτα της εξόδου. Εδώ και 3 μέρες ο Barton ανήκει (έστω και δανεικός) στη Γαλλική Marseille. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε ένα δυνατό πρωτάθλημα και φυσικά στο Europa League. Το κίνητρο είναι σίγουρα αρκετά μεγάλο. To φανατικό κοινό της Marseille υποδέχτηκε θερμά τον Barton υψώνοντας μάλιστα και πανό για τον ποδοσφαιριστή. Λογικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως ο Barton έχει ιδιαίτερη σχέση με τα "γαλλικά". 


Κωνσταντίνος Καραδήμας



0 σχόλια